UNDE ?


Bucovina, zona istorica din NE Carpatilor Orientali, legan de civilizatii, unde istoria se impleteste cu legenda este cunoscuta sub aspect agroturistic in special datorita renumitelor manastiri ale caror biserici cu fresce exterioare (datind din sec. XIV-XV) se afla in patrimoniul UNESCO (Moldovita, Sucevita, Voronet, Humor, Arbore). Nu mai putin importante sub aspect arhitectonic sunt si manastirile Bucovinei Putna, Dragomirna sau Cetatea de Scaun a Sucevei. Intreaga Bucovina intruneste o complexitate de privelisti naturale care incinta la fiece pas ochiul calatorului.

casa bucovineana tradtionala

Atractia mare pentru turisti, pentru iubitorii de frumos o constituie bisericile ridicate de domnitorii Moldovei acum 4-5 veacuri, cu un stil aparte, stilul moldovenesc, in care elementele de inspiratie bizantina si cele gotice au fost prelucrate in mod creator de maistrii zidari si pictori autohtoni. Ceea ce caracterizeaza arta feudala moldoveneasca in special in Bucovina este pictura exterioara ce imbraca bisericile din nordul Moldovei de la fundament si pina la cornisa in scene biblice care isi pastreaza si in zilele noastre coloritul stralucitor si cald. Zona de munte a Moldovei de Nord este alcatuita din vestitele obcine bucovinene: Obcina Voronetului, Obcina Mare, Curmatura si Obcina Feredeului cu inaltimi medii de 800-1000 m, un singur virf Pascanul de la Obcina Feredeului ajungind la 1483m.


Moldovita

Comuna Moldovita este situata pe Valea Moldovitei - afluent al Moldovei in dreptul localitatii Vama - vale care desparte Obcina Mare de Obcina Feredeului, colectind toate piraiele si toate drumurile forestiere de pe versantii ei. Peisajul din Moldovita este calm, dar de o surprinzatoare poezie, de un farmec greu de definit, care reiese atit din imbinarea nuantelor de verde cit si din prezenta discreta a gospodariilor cu finete intinse, imprejmuite cu "razlogi" asezati in zig-zag si punctate de cusmele capitelor de fin. Comuna Moldovita are 6000 de locuitori si este alcatuita din mai multe sate satelit: Demacusa, Putna Secries, Rasca si Argel. Principalele ocupatii ale locuitorilor din Moldovita ca si din intreaga Bucovina sunt cresterea animalelor, exploatarea si prelucrarea lemnului si agroturismul.